vineri, 14 februarie 2014

Gradini urbane - spatii mici cu un mare potential


In acest articol am hotarat sa demonstrez inca o data ce poate deveni un spatiu de mici dimensiuni cu ajutorul unui designer de gradini - arhitect peisagist.

Gradini minimale sau minimaliste?

In calitate de arhitect peisagist pot spune ca o mare parte din clienti doresc gradini libere, naturale, chiar luxuriante din puctul de vedere al vegetatiei. De multe ori inspiratia lor vine din revistele de gradini si amenjari de pe piata romaneasca unde din pacate articolele publicate sunt defapt preluate din reviste din vest si traduse fara o aplicare reala in mediul nostru , cu atat mai putin in bugetul mediu al unei gradini (despre care puteti citi pe www.amenajarigradini.blogspot.com)





Simplu si relaxant.

O gradina mica are nevoie de functiunile de baza :
- patio/terasa
- vegetatie
- intimitate
- decor

Priviti cu atentie imaginile si ve-ti observa cum printr-o aparenta simplitate , gradina capata o personalitate naturala fara a fi inghesuita, supra incarcata cu elemente vegetale sau construite, pastrand necesitatile unui vizitator.


Contemporary Patio by Walnut Creek Landscape Architects & Designers Huettl Landscape Architecture


O gradina mica nu ne obliga sa renuntam la elementul acvatic, atat de important in obtinerea unei atmosfere de "vacanta".
Cu o planificare corecta, si un design bine structurat , un arhitect peisagist poate compune o "camera verde" ca prelungire a casei.




Contemporary Deck

Cum zilele devin tot mai lungi , iar noapte devinte tot mai calduroasa, timpul petrecut in gradina devine tot mai mare.
Sa ne bucuram de terasa, in deosebi  vara in serile ceva mai racoroase.

Iluminatul unei terase necesita o atentie deosebita in orice proiect de arhitectura peisagera, dar cu atat mai mult cand vorbim despre gradinile urbane de mici dimensiuni.

Imaginea de sus, este un bun exemplu de patio si gradina, cu texturi calde de lemn, totul intamplandu-se pe terasa unei cladiri.
Gradina pe acoperis, un cocept nou in Romania ce castiga tot mai mult teren printre noii dezvoltatori de imobiliare, realizand avantajele unui astfel de spatiu.
Tarziu? niciodata nu e prea tarziu!


Modern Landscape by Cabin John Design-Build Firms Anthony Wilder Design/Build, Inc.

O piscina? De ce nu? in final, ce poate fi mai placut intr-o gradina decat un luciu de apa, cu atat mai mult cu cat ne putem racori vara, sau contempla relaxarea oferita de reflexiile apei pe casa , sau in casa.


Contemporary Patio by Sydney Architects & Designers ORBIS design

Comunicarea intre arhitectura casei si gradina este esentiala in obtinerea unei armonii functionale si estetice. Dar ce spuneti de comunicarea directa intre arhitectul casei si arhitectul peisagist?
Cei doi specialisti pot gandi impreuna un dialog intre  camera de zi si gradina, extinzand gradina in casa si functiunile casei in gradina.




Modern Landscape by Austin Architects & Designers Webber + Studio, Architects


Mobilierul intr-o gradina este un personaj important. Legatura stilului mobilierului cu stilul abordat in designul gradinii este importanta. Iata cateva imagini ce exemplifica utilizare inteligenta a mobilierului, ca aport de texturi, decor, culoare si chiar atmosfera.


Intr-o gradina preponderent minerala, pornind de la arhitectura casei, peisajul inconjurator si ajungad la plantele tapisante , mobilierul nu poate fi decat unul legat de aceasta tema.
Lemnul incalzeste intotdeauna atmosfera, cu conditia ca finisajul sa fie unul potrivit. In simplitatea gradinilor minimalista, un mobilier cu o textura marunta atrage atentia si desine un element de unitate si echilibru. Va astept cu intrebari si opinii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu